jojo effect | Het gevolg van een crash dieet

Jojo effect


Wanneer je een streng dieet volgt of jezelf tijdelijk uithongert dan zul je afvallen. Maar wanneer je klaar bent met het dieet en weer normaal gaat eten is de kans erg groot dat je meer aankomt dan voor je laatste lijn poging. Dis staat bekend als het jojo effect

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een dieet volgen een jaar later vaak zwaarder zijn dat voor ze begonnen met diëten.

Dit is een gevolg van ons overlevingsmechanisme.

In vroegere tijden was er niet altijd sprake van voldoende voorraad in gezonde voeding.

Wanneer er bijvoorbeeld een oogst mislukte dan was het niet ongebruikelijk dat 2/3 van de populatie overleed aan de gevolgen van honger. In sommige delen van de wereld is dat nog steeds zo.

Wie waren de overlevers? De mensen die fysiologisch het beste waren uitgerust om om te gaan met periodes van schaarste. Dus is het logisch dat de evolutie ervoor zorgde dat we steeds beter ingesteld zijn om om te gaan met schaarste.

Wanneer je gaat diëten gaat je lichaam zich na het dieet zich voorbereiden op een mogelijk nieuwe periode van tekort. Het maakt geen onderscheid tussen een lijn-poging of een risico op een periode van gebrek.

De beste manier die het lichaam kent is het aanleggen van een reserve.

En helaas is dat vet op alle plaatsen waar je het niet wilt hebben. Dit is de reden dat je vaak meer aankomt na een dieet.

Een crash dieet is zeer nadelig voor je stofwisseling. Je lichaam komt in een toestand van ondervoeding. Het lichaam past zich aan de voedselschaarste aan en zal zo min mogelijk energie verbruiken.

Daardoor zal het lichaam uiteindelijk vrijwel geen vet verbranden. In plaats daarvan zal het lichaam spiermassa verbranden. Aangezien spiermassa zwaarder is als vetweefsel is het gewichtsverlies spectaculair in de eerste fase van het diëten.

Gevolg van dieet: Je stofwisseling werkt langzamer

Doordat de spiermassa afbouwt gaat je stofwisseling trager werken. Dit werkt ook nog door als het crashdieet is gestopt. Er worden dus minder calorieën verbrand. Dat is precies de reden waardoor de kilo’s er sneller aankomen na een crash dieet.

En zo beland je in een vicieuze cirkel van afvallen en aankomen.

Maar hoe gezond of ongezond is het volgen van een crash dieet nu eigenlijk?

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn. Het is erg ongezond. Een aantal nadelige effecten van een crashdieet zijn:
  • Je schildklier gaat trager werken waardoor je stofwisseling nog meer vertraagt.
  • Kans op uitdroging aangezien je vochtbalans verstoord raakt, omdat je te weinig vocht binnenkrijgt.
  • Doordat je te weinig eet, krijg je in verhouding teveel koolhydraten binnen. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel en kan diabetes ontstaan.
  • Het hongergevoel zal toenemen doordat je geen vet meer eet. Vet zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
  • Door een tekort aan voedingsvezels is de kans groot dat er darmproblemen ontstaan.
  • De hoeveelheid slecht cholesterol (LDL)wordt in verhouding met goed cholesterol (HDL) veel hoger, doordat je geen vet meer eet.
  • Dit is nog maar een kleine opsomming van de mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door het volgen van een crash dieet.

Veel mensen weten dat diëten alleen tijdelijk werkt, maar blijven toch worstelen en hopen op het nieuwste tovermiddel.. “deze keer blijf ik op mijn gewenste gewicht.”

Voor anderen is diëten is een hobby geworden: volgen dieet reviews, proberen van alles uit en gaan naar lijn clubjes.

Hoe frustrerend is dat wanneer je jezelf uithongert en tekort doet en je wordt ook nog eens zwaarder?

Stop met diëten en crash-diëten. Je doet jezelf alleen maar tekort en raakt gefrustreerd.

Wat zijn jouw ervaringen met het jojo effect? Heb je tips of suggesties om blijvend een gezonder gewicht te behouden?

 
Reactie plaatsen